United

A United együttes 1999-ben alakult Budapesten. Az eredetileg Acid Company néven koncertező zenekar Orbán Tamás produceri és szövegírói közreműködésével elkészítette első lemezét. „Az első” című albumot már United néven mutatta be a Pély Barna, Kolta Gergely (2002-től Mits Gergő vette át a helyét), Vadász Péter és Romhányi Áron alkotta formáció.

Az első lemez 2000-ben Arany Zsiráf-díjat kapott Az év lemeze kategóriában, az album első kislemeze a „Nincs ősz, nincs tél” pedig Jakab Líra-díjas lett. Ezen az albumon található a United számos további slágere, mint a „Hófehér jaguár” vagy a „Hárman párban”.

2001-ben már Orbán Tamás közreműködése nélkül jelent meg az együttes második, „A Nap felé” című nagylemeze, rajta a „Hajnalban még a Nap is más” című slágerrel. Ezért az albumért is Arany Zsiráf-díjat kaptak a legjobb popalbum kategóriában. A harmadik nagylemez, a „Keserű méz” 2002 márciusában került boltok polcaira. Egy hónappal később Kolta Gergely basszusgitáros helyét Mits Gergő vette át.

2004-ben adta ki az együttes negyedik, „Graffiti” című nagylemezét, amelyen újra segédkezett Orbán Tamás szövegíró, producer. A 2008-as ötödik album a rendhagyó „www.united.hu” címet kapta, ennek oka, hogy a United Magyarországon elsőként a hagyományos CD helyett az együttes honlapjáról ingyenesen letölthető formában „adta ki” a lemezét.

A 14 éve változatlanul sikeres funk-rock banda „Tegnap még más voltál” című dalával került be az Eurovíziós Dalfesztivál nemzeti dalválasztó műsorába.